Marmara Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü Görev ve Sorumlulukları
Marmara Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü Görev ve Sorumlulukları
Müdürlüğümüz, Marmara Bölgesinde bulunan 11 ilde hava kalitesi ölçüm istasyonlarının kurulumu, işletilmesi, bakım ve onarımının yapılması, emisyon veri tabanının oluşturularak bölge için uygun bir model oluşturulması, temiz hava eylem planlarının oluşturulması gibi görevleri yürüterek, bölge için daha temiz ve solunabilir bir havanın oluşturulabilmesini vizyon edinmiş bir kamu kuruluşudur. Müdürlüğümüzün görev ve sorumlulukları aşağıda verilmiştir:
- Marmara Bölgesinde, hava kalitesi izleme ağının; işletim ve idaresini sağlamak, kabin, cihaz, donanım ve ekipmanlarının bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak.
- Bölgesel Hava Kalitesi İzleme Ağından elde edilen hava kalitesi ölçüm verilerinin validasyonlarını, analiz ve değerlendirmelerini yapmak.
- Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı veri işletim merkezi ile gerekli eşgüdüm ve işbirliğini sağlamak.
- Bölge için emisyon envanterleri oluşturmak.
- Yerel ölçekte tamamlayıcı model hesaplamaları gerçekleştirmek.
- Temiz Hava Eylem Planlarının geliştirilmesi hususunda yetkili yerel makamları desteklemek.
- Hava kalitesi verilerinin yönetimiyle ilgili her türlü görevi yerine getirmek.
- Kalibrasyon planlarını hazırlamak, onaylamak, ulusal ve uluslararası kabul görmüş standartlara uygun kalibrasyon işlemlerini yapmak veya yaptırmak.
- Kalite güvence sistemi için gerekli çalışma şartlarını oluşturmak, laboratuvar personelinin kalite güvence sistemlerinin gerektirdiği eğitim ihtiyaçlarını belirlemek ve eğitimlerinin güncellenmesini sağlamak.
- Hava kalitesi limit değerlerinin aşılması durumlarını değerlendirmek, aşılması durumunda gerekli tedbirlerin alınması için yetkili kurumları bilgilendirmek.
- Bölgedeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile koordinasyon sağlayarak, 06/06/2008 tarihli ve 26898 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında raporlanması gereken bilgileri Bakanlığa göndermek.
- Görev alanına giren konularda, eğitim vermek, eğitim almak, üniversiteler ile gerekli koordinasyonu yaparak, araştırma ve proje çalışmalarına yönelik analizler yapmak veya yaptırmak.
- Toplantı, konferans, seminer ve sempozyumlar için ilgili kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm ve işbirliğini sağlamak.
- Bütçe teklifini ve iş programlarını hazırlamak.
- Onaylanan bütçe ve programları uygulamak.
- Gerekli araç, gereç, demirbaş ve tüketim malzemelerinin teminini sağlamak.
- Personelin özlük hakları ve diğer gider tahakkukları ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
- Bakanlığımızca verilecek benzeri görevleri yapmak veya yaptırmak.